Avel

18.04.2021

Den här helgen har jag varit med på Svenska kennelklubbens avelskonferens i och med att jag sitter i Eurasierklubbens avelskommitte`. Jag tycker att det är mycket smidigt att kunna ha digitala möten, dels kan man vara många fler (vi var 184 st), dels slipper man att resa. Det var en bra uppdelning med föreläsningar, frågor vi fick besvara och ”rum” där man kunde diskutera med uppfödare som hade andra raser. Det är mycket som händer i den här världen med dna, gentester mm.

Att avla är inte helt lätt, det är mycket att ta hänsyn, till såsom sjukdomar, rastypiskt utseende, mentalitet, inavelsgrad mm. Nu har vi, i förhållande till andra raser, ändå en relativt frisk ras, men det är även viktigt att bevara det inför framtiden.                                 Det är mycket tittande i stamtavlor för att se så det inte finns något som kanske inte är så bra bakom en viss hane som man tycker ser så himla fin ut exteriört. Ibland får man backa på någonting av ovan nämnda saker, annars hittar man ingen.                            Vilket är viktigast, att vinna utställningar eller ha en frisk hund? Ja, jag vet vad jag svarar på den frågan. Men, oavsett hur noga man är, kan en hemsk sjukdom dyka upp, men då ska man iallafall ha ett rent samvete att man gjort sitt bästa för att undvika det.

Vårt nytillskott Anny (Mollys dotter) är snart 7 månader och hon är alldeles underbar 😍. Hon är nyfiken, supersocial (älskar de flesta, tom de på veterinärkliniken 😃) lättlärd, envis och älskar ”storasyrran” Penny, som mest lär henne sådant hon inte borde lära sig 😂. 

Mamma Molly är ganska tacksam för att Penny tar över lite av uppfostran ibland men är ändå där och pysslar om sin lilla vid jämna mellanrum.

Penny är mycket lycklig över Anny som både orkar och tål tuff lek om dagarna. Mellan lekandet måste hon dock komma in emellanåt och ”kramas” med oss, hon är en riktig kelgris denna dam 🥰. Fokus nu är att hitta en bra hane till henne till nästa vår ❤️. Valparna hon fick hos Lovely Megan`s förra året är verkligen superfina, och jag ser fram emot att få fina valpar även här hemma efyer henne.

!-- Google Tag Manager (noscript) -->